31 Ocak 2014 Cuma

Kore'nin Yeni Yılı (설날)


Seollal (설날), Ay takvimine göre Kore'nin yeni yılının ilk günüdür..  Seolnal'den önceki gün (Shinjeong - 신정), Seolnal  (Seol - 설) ve Seolnal'den sonraki gün (Goojeong - 구정) olarak 3 gün kutlanmaktadır. Bu bayram Koreliler için çok önemlidir.. Sadece yeni bir yılın başlangıcını kutlamaktan ziyade atalarına saygılarını göstermek için bir fırsattır.. Seollal boyunca hanboklarını 
(한복) giyerek, geleneksel ayinleri yapmak, oyunlar oynamak, geleneksel yemeklerden yemek ve hikayeler anlatmak bu kutlamalarda yaptıkları şeylerdir Koreli'lerin.. Bazı Hristiyan aileler atalarına ayin yapmazlar, yine de bir araya gelirler..



Seollal sabahında Charye( 차례) ritüellerini gerçekleştirirler. Ritüel masasının önünde atalarının ruhlarına selam verirler, dualarla devam ederler, ayini bitirdikten sonra aile fertleri her yemekten tadarlar.. Seollal'dan önce yemekler evin kadını tarafından hazırlanıyor (yemek hazırlığı bir iki gün sürebiliyor), tabii artık bu durum değişti; ya aile üyeleri hep beraber hazırlıyorlar yemekleri ya da catering firmalarıyla yemekler getiriliyor.. Ritüel masasının da bir sıralaması var.. Yukarıda göründüğü gibi sıralanıyor, ama ana yemek Pirinç Keki Çorbası - Ddukguk (떡국)'dır. Yemekten sonra da ailenin küçükleri aile büyüklerini selamlarlar ve hediyelerini takdim ederler; büyükler ise dua ve dileklerini başarılı bir yıl için sunarlar ve çocuklara Yılbaşı Parası - Sebaetdon (세뱃돈) verirler.  Ayrıca Seollal' e özgü olan şans ve bereket getireceğine inandıkları Bokjori (복조리) de hediye edilir.. Hasırla kepçe gibi örülür ve anlaşılacağı üzere genelde mutfağa asılır. Yanında bulunan keseye pirinç ya da para konur..
Seollal'de verilecek en popüler hediye, hediye çekleri ya da para :) Aileler için genelde ginseng, bal, sağlık ürünleri ve masaj koltukları tercih ediliyor.. Bunların yanında banyo kitleri ya da yiyecekler de seçenekler arasında.. Seollal'de geleneksel oyunlar da oynanır.. Baduk (바둑), Tuho (투호), Gonggi  (공기), Jegichagi (제기차기), Yutnori (윷놀이), Go-Stop (고스톱), Neoltwiggi (널뛰기), Yeon Naligi  (연날리기) ve Paengi Chigi (파엔기치기) gibi..



Öğrendiğim kadarıyla bu üç günde bazı saraylara giriş ücretsiz.. 
Namsangol Hanok Village (남산골 한옥마을)'de Seollal programları yapılacak ve 
Pirinç Keki Çorbası - Ddukguk (떡국) da ücretsiz.. Ayrıca Sejong Culture & Arts Center (세종문화예술회관) ve Gwanghwamun Plaza'da (광화문) geleneksel oyunlar, craft programları ve çeşitli performanslar yapılacak..

Seul bu üç günde boş kalıyor. Seollall tatili boyunca bazı restoranlar ve dükkanlar kapalı oluyor. Açık olan yerler, eğlence parkları ve tabii ki saraylar.. At Yılınız kutlu olsun :)
새해 복 많이 받으세요..

kaynak: http://english.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_6.jsp?cid=941952


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder